Вход

Защо месото обича зеленчуци - правила за здравословно хранене

Важен принцип за здравословно хранене е правилното комбиниране на храни. Особено комбинирането на месо и зеленчуци.

Защо месото обича зеленчуци? 

Храните се делят на две големи групи – алкало и киселинообразуващи. Има и третата група - неутрални.

Характерното за неутралните и за алкалните храни е, че колкото повече ги подлагаме на термична обработка, толкова по-киселинообразуващи стават те.

Хубаво е да сме запознати кои храни са алкални и кои киселинообразуващи, но това далеч не е еднозначно. АЛКАЛООБРАЗУВАЩИ са всички сурови плодове и зеленчуци, всички салати, от ядките - бадемите, кестените и лешниците, от зърнените - просото.

НЕУТРАЛНИ са суровото прясно мляко, сметаната, кравето масло, олиото, зехтина, сусамово, соево, орехово, ленено и др видове масла.

КИСЕЛИНООБРАЗУВАЩИ са месо и месни продукти, риба, яйца, всички зърнени храни, без просото, захар и захарни изделия, бобовите култури, фъстъци и кашу.

Еднозначна дефиниция за определението здравословна храна на този етап от развитието на човечеството е невъзможно да се даде.

Добре е да помни, че средата в организма е леко, а не много алкална. Прекаляването също е отклонение от естествените норми за здравия организъм. Затова киселинните храни също имат свое значение. Просто алкалните трябва леко да преобладават. Организмът ни все пак има свойството да се самоизчиства и да изхвърля излишната киселина, стига да не прекаляваме. Затова нашият съвет е винаги комбинирайте месото с големи порции зеленолистни зеленчуци или зеленчуци несъдържащи скорбяла зеленчуци, или просто използвайте лимон.

Основен регулатор на алкално-киселия баланс са незаменимите алкални минерали и микроелементи. Организмът се нуждае от пълната гама, за да регулира баланса на Ph на кръвта и тъканите. Важно да знаем основните правила при комбинирането на храните. Целта е храната да преминава правилно през метаболитния ни механизъм. Объркаме ли го започват процеси на гниене и ферментация, които задръстват организма ни с подкиселяващи отрови и осигуравот оптимални условия за живот на различни патогени. Кои са добрите комбинации за здравословно хранене:

МЕСО (протеини+мазнини) + зеленолистни зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + лимон

• ЗЕЛЕНЧУЦИ, съдържащи скорбяла комбинираме с несъдържащи скорбяла зеленчуци

• ПЛОДОВЕ кисели + средно кисели плодове

• ДИНЯ, пъпеш и прясно изцедени сокове консумирайте самостоятелно.

 

Ето и пример за неподходяща комбинация:

МЕСО (Протеини)+скорбяла

• ПЛОДОВЕ + зеленчуци

Важен момент е да даваме необходимото време на определена храна да се метаболизира и да освободи място в стомаха на следващата порция. Когато комбинираме храни с различно време за храносмилане, по-бързо усвояемата храна се задържа в стомаха, изчаквайки по-бавно метаболизираната да се разгради.

Например ако ядем плодове с протеини/месо/, по-бързо разграждащите се плодове ферментират и се разпадат до въглероден диоксид, оцетна, млечна киселина, алкохол и вода, а всички тези вещества без водата са отровни за тялото субстанции. Следователно дори с приемането на здравословна храна, жива храна може да си причиним противоположно явление при неправилна комбинация.

Но и това не е всичко. Здравословния, алкализиращ ефект от правилното комбиниране на храните може да бъде възпрепятстван от преяждане, от разреждане на ензимната среда в организма, чрез пиене на повече от няколко глътки течност по време на хранене, от ядене под стрес, от бързото ядене и от недостатъчното дъвчене.

Ако консумираме достатъчно ЧИСТИ и естествени органични продукти, може да сме сигурни, че получаваме достатъчно от необходимите ни хранителни вещества, при това в добре балансирано съотношение.

Ако прибавим към това и доза щастие, за да неутрализира стреса, ще сме свежи като лимончета.

Когато сме под постоянен стрес, организмът включва резервни механизми и не усвоява веществата докрай. Започва да отделя хормонът на стреса-кортизол и подкиселява средата вътре в нас.

Ще завършим тази статия с това, с което я започнахме: важен принцип за здравословно хранене е правилното комбиниране на храни. Особено комбинирането на месо и зеленчуци. Говорим по принцип за комбиниране на храни, но винаги трябва да помним, че да консумираме органична храна като био месо от пасищно от пасищно отглеждани животни е по-добрият вариант.

 

 

 

 

 

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Вече на няколко пъти пазарувам от тези яйца, до сега винаги са били пресни и вкусни.
- w81ng4u
Nov 15, 2016 2:59PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: