Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Да си припомним - виното и храната

За топлата връзка между виното и храната вече сме си говорили. Но никога не е излишно да си припомним някои основни правила, за да увеличим удоволствието от консумацията на вино.

Червеното вино се счита, че е лекарство на всеки мислещ човек, тъй като освен алкохол то предлага още много неща. Ципите на гроздето съдържат полифеноли, които действат като антиоксиданти. Така то – Червеното вино- може да увеличи съпротивителните сили на организма и да отблъсне някои заболявания, може да подобри умствените способности при възрастните и т.н.

Препоръчително е обаче червеното вино да се консумира с храна.

Защо? Първо добрата храна намалява вероятността от напиване.

Второ , добре подбрана храна помага на виното да развие някои свои черти от характера и помага да се усетят определени нюанси.

Червените вина, направени за всекидневна консумация се характеризират със сочни плодови вкусове и не са взискателни към храната. Те са с леко тяло и могат да се пият по-всяко време. Партнират си добре с печено свинско, мусака, телешки черен дроб, печено телешко.

Премиум вината или „стареещите“ вина са по-висок клас вина. Поради тези причини си струва да отделите време и да сготвите нещо наистина специално за акомпанимент на тези вина - петел във вино, заек със сос от горчица, и някои сирена като „Бри“ и „Камембер“.

Плодовите червени вина могат да бъдат с много различни вкусове и стилове , затова си партнират с различни видове храни. Мерло, каберне совиньон ( както и купаж от двете), Карменер и Риоха разкриват изключителните си качества с печени меса – фазан, говеждо, пилешко, свинско, пуешко. Кабернето чудесно си партнира със свински ребърца.

Розетата са направени да бъдат пити , докато са още млади. Когато избирате розе, определящо е годината на реколтата. Избирайте най-скорошна реколта. Така си гарантирате свеж аромат и вкус, пълен с жизненост. Розето може да сервирате с голяма гама от ястия, тъй като голяма част от розетата са с неутрален вкус и се съчетава с различни кухни.

Сладките вина – основното което трябва да знаете за тях, е че трябва да съобразите виното с основната съставка на десерта. Сладко бяло вино Мускат фантастично се съчетава с ябълков пай, крем карамел, къпинов чийзкейк. Ако сервирате ягоди със сметана изберете австралийски Семийон или Ризлинг.