Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Клопаница

Преситени от модерни готварски рецепти, в търсене на добре забравеното старо, попаднахме на тази простичка, но много вкусна рецепта от един стар сборник „Календар на домакинята“ издаден 1983 г. от тогавашното издателство „Техника“. Наименованието на книгата подсказва, че тя е предназначена да служи на домакинята като указател за приготвяне на храна според сезоните. Рецептата за „Клопаница“ беше поставена в раздела за м. ноември. 

 Продукти за 5 порции: 750 г свинско месо нарязано на парчета, както за шишчета 75 г свинска мас, 5 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, ½ връзка магданоз, черен пипер (смлян) и сол на вкус.

Месото се запържва в маста, посолява се и се изважда. Лукът се нарязва на филийки, претрива се със сол, разбърква се с дребно нарязания магданоз, червения и черния пипер и се поставя в тенджера. Върху лука се слага изпърженото месо. Ястието се похлупва с капака и започва усърдно да се разклаща, върху умерено загрята нагревателна площ (на котлона или на плоча), докато месото се размеси с лука и се сготви напълно. Поднася се със съда, в който е приготвено.

sunnyfarm