Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Любопитна информация от света на виното

В навечерието на традиционния празник на виното и лозарите събрахме за Вас любопитни факти за тази       забележителна напитка.                                                          

  SRT 1720 -така се нарича новото хапче на фармацевтичната компания Sirtris. Производителите твърдят, че в това хапче е събрано полезното влияние на 8000 бутилки вина, а именно достатъчно количество ресвератрол, който се съдържа в червеното вино. Очаква се това хапче да решава проблеми свързани със сърдечно съдовата система, затлъстяването и диабета.

Виното „розе“ се произвежда от червени сортове грозде, но прилагайки технологията за получаване на бяло вино, а именно мъстта престоява с ципите няколко часа, след което се отделят и следва ферментация, това определя розовия цвят.

  Преди виното се е съхранявало в животински мехове и амфори. От началото на ХХ век започва употребата на бъчвите. Дъбът е най-предпочитания вид за направа на бъчви, заради нюансите и ароматите, които тази дървесина привнася във виното. Най-добрия френски дъб е от горите в Тронсе, Вож, Лимузен. В България най-добър е странджанския дъб, както и някои части на Стара планина. Най-голямото производство на бъчви у нас се случва в с. Врачеш.

 Пътят към добрата комбинация между виното и храната минава през принципа подобно се комбинира с подобно, т.е ако похапвате солидна пържола изберете плътно таниново вино(каберне совиньон или малбек). Бяло,младо и свежо вино иска зелена салата и бяла риба, а розовата сьомга добре би се съчетала с розе. Пилешки гърди с лек доматен сос изискват по-леко червено вино, но ако ги приготвяте с по-плътен сос от сирена, насочете се към плътно червено или плътно бяло вино.

   И накрая ето какво казва преди около шест десетилетия мадам Жаки Боланже по отношение на шампанското: „Пия   шампанско само когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания-задължително. Отпивам си, ако не съм гладна и пия доста, когато съм. Иначе пия само глътка, освен ако не съм жадна.“

Тази и още интересна информация за виното може да намерите в книгите и статиите на Вили Гълъбова-винен експерт в България.

Ние от SUNNYFARM се подготвяме за празника, четейки нейната книга „Виното е за всички“.