Как да готвим месото, за да запазим полезните качества?
Готвенето в гърне или глинени гювечи от близкото минало си има логично обяснение. Храната става особено вкусна, но и много по-полезна. В тези съдове готвенето се случва БАВНО. Освен това при готвене на „тих“ огън, в превод на ниска температура-между 93-100 С, месото се изпича перфектно и не отделя вредни канцерогени. И съответно готвене на прекалено висока температура – пържене и печене на високи градуси – води до образуване на хетероциклични амини (НСА), които са канцерогенни.
Наскоро ние открихме уредите за бавно готвене slow-cooker, които се оказаха изключително удобни за нашето ежедневие. Храната приготвена в тях е божествена. Повече за тях може да видите на сайта www.slowcooker.bg. Благодарим на експерта по здравословно хранене Надя Петрова за нейната книга „В търсене на истината за храната“, от която научихме толкова ценни неща, част от които ще споделим с Вас.
Обратно към Вкусни Рецепти и Съвети