Питали ли сте някога „Каква е тайната съставка?“.
И аз го приготвям това ястие, но не получавам този вкус.
Разровихме се в тайните на френската кухня и открихме интересни съвети.
Изпробвахме ги и voilà, получи се.
Първа тайна: Дижонска горчица.
- Използвайте малко количество дижонска горчица към готовата пържола или наденички
- Разбъркайте дижонска горчица с малко сметана и добавете към задушени зеленчуци- идеална гарнитура за пилешко месо.
- Приготвяйте салатен дресинг от зехтин, сол и оцет и не пропускайте да обогатите с горчицата.
Втора тайна: Едрата морска сол.
Според французите рафинираната готварска сол , обогатена с йод и вещества против овлажняване, няма този специфичен и индивидуален вкус на кристалите на морската сол.
Трета тайна: Виното
Виното като добавка за приготвяне на яхнии, задушени ястия и сосове не е тайна, но знаете ли, че някои кулинари съветват да се долива по малко вино(бяло), когато претопляте супата, сготвена вчера или яхнията от леща. Добавят червено вино и когато приготвят сладки сосове за печени круши, сливи и сушени боровинки.
Четвърта тайна: Канелата
Този продукт придава топъл привкус и аромат на печените зеленчуци, добавен преди печенето.
Пета тайна: Горчивия шоколад
Французите използват основно тъмен шоколад с над 70 % какао, когато приготвят сладкиши. А когато им се дояде нещо между основните хранения просто пият чай с парченце тъмен шоколад.
Шест тайна: Няколко капки бренди е тайната съставка на френските палачинки, също на яхнията с пилешко или заешко месо.
Из книгата „Вечеряй с мен“ на Елизабед Бард, изд. „Слънце“. В книгата има още много любопитни тайни.
Обратно към Вкусни Рецепти и Съвети