Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Палачинката.

Огромно беше изумлението ми когато нашата по-млада колежка сподели, че не може да прави палачинки. Всеки от фермата и разказа как ги „прави“ , така, че винаги да се получават.

Аз обаче реших да събера по – професионална информация от различни източници и се натъкнах на голямо разнообразие от рецепти, пропорции и съвети. Споделям Ви част от тях.

Още повече, че в Деня на любовта, поднасянето на палачинки в леглото е добър начин да кажеш "Обичам те".

Класическата френска палачинка се прави с 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 150 г пшеничено брашно, 1 щипка сол, 1 щипка захар, няколко капки бренди. Първо се смесват сухите съставки, към тях се прибавя студеното мляко, бърка се с телена бъркалка. Накрая се добавят разбитите яйца и брендито. Разбърква се енергично и се оставя да почине около ½ час, за да няма после шупли при пърженето.

Тиганът трябва да е добре загрят и да се маже само с краве масло (никакво олио). За да е достатъчно тънка палачинката е подходящо в тиган с диаметър 26 см да се налива около 60 мл от течността и течността трябва да е по-рядка. Пече се на умерен огън за да не остане клисава отвътре.

Американската палачинка се приготвя с 1 яйце, 280 мл прясно мляко, 200 г пълнозърнесто брашно и 50 г типово брашно, 1 ½ ч.л бакпулвер, 2 с л. кафява захара демерара, 1 ванилия, 2 с.л. олио, ( това е пропорция за 10 палачинки). Яйцето се разбива с миксер на висока скорост докато удвои обема си. На по –ниска скорост се добавя млякото, олиото, ванилията. Отделно се смесват двата типа брашно, захарта и бакпулвера и сухите съставки се добавят към течните, като се разбиват на ниска скорост. Сместа трябва да бъде с консистенция на кексово тесто.

Различното тук е, че в един тиган се поставят по 2-3 палачинки, тиганът трябва да е с незалепващо покритие и да е умерено нагорещен.

Друга рецепта за палачинки съветва пропорцията за сполучлива палачинка да се мери с 1 чаша: брашно – 1 чаша, прясно мляко – 1 чаша, 1 яйце и щипка сол. Тук разликата между Американски и Европейски палачинки е в използваното брашно. При първите се използва брашно с набухвател, а при другите универсално брашно.

И още една вариация на тема „Палачинково тесто“: 140 г брашно-250 мл прясно мляко- 2 яйца и 1 жълтък, сол и краве масло за пърженето.

След като приготвите палачинките има безброй варианти за гарниране и поднасяне. Не забравяйте солените палачинки като вариант за обяд или вечеря. Да Ви е сладко.