Рецепта за вкусен пълнен заек в гърне
Необходими Продукти
- заешко месо - 1 заек (около 2 кг)
- oриз - 150 г
- булгур - 100 - 150 г
- гъби – 350 г
- орехи - 100 г
- нарязани стафиди – 1-2 с.л.
- лук - 1 глава
- моркови - 1 брой
- бяло вино - 200 мл
- соев сос - 2 - 3 с.л.
- бял пипер - 1 ч.л.
- сол - на вкус
- червен пипер - 1 с.л.
- мащерка - 1 ч.л.
- чубрица - 1 с.л.
- зехтин
- картофи - около 1 кг
Почистете, измийте и добре посолете заека вън и вътре. Дреболийките сложете да се сварят и ги нарежете ситно. Загрейте мазнина в голям тиган и задушете нарязаните лук, моркови и гъби. Щом омекнат, добавете ориза и булгура, добре разбъркайте и сипете натрошените орехи, стафиди, дреболийките, соевия сос и всички подправки. След запържването на ориза и булгура долейте 150 мл бяло вино. След като алкохолът се изпари, долейте и около 100 мл гореща вода. Щом оризът е добре набъбнал, снемете плънката от котлона. Напълнете с нея заека хубаво и го зашийте. В намаслен глинен гювеч долейте вода и сложете заека. Намажете го със смес от 50 мл бяло вино, 3 с.л. олио и малко червен пипер. Покрийте го с капак и го пъхнете да се пече за 1, 5 ч. на 180 градуса. Към края почистете пресни картофчета. Извадете гювеча от фурната, махнете капака и разпределете картофите около пълнения заек.
Посолете ги леко и ги поръсете с малко бял пипер. Намажете отново заека със сместа от вино, червен пипер и мазнина. Върнете пълнения заек да се пече до готовност на картофите.
Обратно към Вкусни Рецепти и Съвети