Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Тънкости за майсторско задушено

Зимата дойде, застояваме се повече у дома. Похапва ни се топла, домашна храна.

Ако през летните дни сме били по-често около скарата и барбекюто, сега ще се завъртаме повече около тенджерата с къкреща ароматна гозба.

Според Майкъл Полан майсторското готвене се свежда до търпение и практика. Избрахме да Ви запознаем с няколко базови тънкости при приготвяне на МАЙСТОРСКО задушено ястие.

  • Първо е бавното сотиране на т.н „светата троица“ - нарязани на ситно лук, морков и целина (в отношение 2:1:1), на ниска температура. Огънят трябва да е намален, за да не прегори лукът, а да стане напълно прозрачен, мек и нежен.
  • Предварителното запържване на месото в малко мазнина ще добави още един пласт аромат към ястието, ще се карамелизират захарите в месото и то ще придобие приятен златист загар.
  • След като извадите запърженото месо от тигана , задължително деглазирайте тигана с малко вино. Получения сос ще използваме за задушеното.
  • Сега събираме в един съд сотираните зеленчуци ( те служат като канапе), запърженото месо слагаме отгоре, течността от деглазирането, накрая поливаме с бульон, или бира, или вино, или вода и похлупваме съда.
  • Бавното готвене е последния ключов момент. Експертът Харолд Макгий препоръчва никога да не допускаме задушеното ястие да надхвърли точката на кипене – 100 градуса.       Още при 150 градуса течността в покрития съд ще започне да ври и това ще навреди на месото. Течността, в която готвим трябва да изпуска по някое мехурче, казва Макгий, това ще размекне мускулите и ще позволи на ензимите да разграждат съединителната тъкан. Също ще запази червеникавия оттенък на месото. Според експерта, при температура на фурната 120 градуса, месото ще достигне 80 градуса. Така в продължение на 3-4 часа всичкия колаген ще се стопи в сочна субстанция, а месото ще трепти, когато го побутнем.
  • Оберете и махнете мазнината, която се е показала над ястието.