Да приготвим телешко не е толкова трудно!
Важно е да използваме качествено месо, подходящите ароматни подправки, съчетани в ярка палитра и да спазваме точното време за готвене.
Телешкото месо, което ние от Sunnyfarm произвеждаме е от породата Херефорд. Тази порода животни са с възможност за целогодишно отглеждане на открито, а ние държим животните да се развиват в естествената им среда и да са задоволени със слънце, чист въздух, движение и обилна зелена паша, а през зимните месеци със сено от чистите предпланински пасища в нашия Балкан.
Ето и нашето предложение за „Провансалско телешко ястие“, което няма как да не се получи, ако следвате рецептата. Рецептата взаимствахме от „Гастрономически атлас“ на Мина Холанд. Изпробвахме я с телешко месо и телешки бульон от Sunnyfarm. В оригиналната рецепта има и гъби, но ние ги пропуснахме за да е по-леко ястието.
1 кг телешко за готвене, може да е от врат, шол или плешка-нарязано на парчета по около 5 см
Счукваме в хаванче чесън-3 скалидки, 2 ч.л. черен пипер и морска сол. Добавяме 2 с.л. зехтин и натъркваме месото с получената смес. След това го поставяме в дълбок съд заедно с клончета розмарин, мащерка и магданоз и заливаме с висококачествено червено вино, така, че месото да се покрие.
Оставяме в хладилника за една нощ.
На другия ден изваждаме късовете месо, овалваме ги в брашно и ги запържваме в краве масло. В друг съд запържваме 2 глави бял лук, 2 моркова, 2 стръка целина, 2 домата и 200 г бекон- всичко нарязано на едро – пържим до омекване на зеленчуците. Накрая добавяме 3 скалидки чесън намачкани и 2 дафинови листа. Добавяме и месото, заливаме с маринатата(заедно с букета от билки), в която месото отлежаваше предната нощ и ½ литър телешки или пилешки бульон.
Оставете го да ври на възможно най-слабия огън за 1 час. След това прехвърлете в тавичка или по –добре в глинен гювеч и оставете да се пече около 1 час или докато течността се сгъсти. Преди да извадите настържете малко индийско орехче и пресен магданоз и извадете дафиновите листа и букета от билки.
Е, стана малко дълго обяснението, но хубавата работа е в детайлите, всяко нещо е от значение.
Обратно към Вкусни Рецепти и Съвети