Количка

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Посоляването изсушава ли месото или не?

Умението да боравим със солта е от значение за крайния резултат приготвенето на месо. Посоляването изсушава ли месото или не?

Отговорът на въпроса зависи от начинът на готвене.

Ако печем месото на тиган, плоча или скара, месото запазва по-голямата част от солта си, която по принцип съдържа. Така, че допълнителното посоляване е необходимо едва след като приключи процесът на готвене, на етап преди сервиране, за да остане сочно месото.

Когато варим или задушаваме месо(т.е. месото е поставено в течност при готвенето), е добре месото да се осоли един ден преди готвене .

Защо е нужно толкова рано да го правим?

Защото, ако го посолим едва 1 час преди готвене, солта ще извлече влагата от мускулните клетки и дотам. Ако сте го посолили обилно и по-рано (примерно един ден преди готвене), солта ще има достатъчно време да извлече водата от месото и в клетките ще се образува един вид осмотичен вакуум. След като солта се разтвори във водата, която е извлякла, тази солена течност се всмуква обратно в клетките, заедно с всички подправки или други аромати в нея и по този начин подобрява значително вкуса на месото, т.е ранното посоляване помага на месото по-късно да поеме вкусове.