Отговорът на въпроса зависи от начинът на готвене.
Ако печем месото на тиган, плоча или скара, месото запазва по-голямата част от солта си, която по принцип съдържа. Така, че допълнителното посоляване е необходимо едва след като приключи процесът на готвене, на етап преди сервиране, за да остане сочно месото.
Когато варим или задушаваме месо(т.е. месото е поставено в течност при готвенето), е добре месото да се осоли един ден преди готвене .
Защо е нужно толкова рано да го правим?
Защото, ако го посолим едва 1 час преди готвене, солта ще извлече влагата от мускулните клетки и дотам. Ако сте го посолили обилно и по-рано (примерно един ден преди готвене), солта ще има достатъчно време да извлече водата от месото и в клетките ще се образува един вид осмотичен вакуум. След като солта се разтвори във водата, която е извлякла, тази солена течност се всмуква обратно в клетките, заедно с всички подправки или други аромати в нея и по този начин подобрява значително вкуса на месото, т.е ранното посоляване помага на месото по-късно да поеме вкусове.
Обратно към Вкусни Рецепти и Съвети